Тевно езеро

Кое място е наистина добро за почивка? Със сигурност един от най-верните критерии за планинарите е то „да няма обхват”. Това правило обаче си има и един недостатък – не можеш да се чуеш с хижаря и да запазиш легла. А през август резервацията на заслон „Тевно езеро” е почти задължителна, защото това е едно най-посещаваните места в Пирин. Намира се в сърцето на планината, далеч от всякакви джиесем сигнали и достатъчно високо (2515 м), за да гарантира хладни нощи с отлична видимост на Млечния път.

Другото очарование на заслона е, че предлага почти домашен уют. Това май е единственото място в българските планини, където влизането с обувки е забранено и стъпвайки по чистите килими човек се чувства като на гости в селска къща. Другата домашна екстра е, че виждаш как готвят поръчания от теб аламинут (кухнята е в една ниша на столовата), а късно вечерта наблюдаваш и месенето на тестото за мекици в огромен син леген.

За щастие, в петък хижарят отива до най-близкото място с обхват и връща обаждането ни. Щасливи сме сякаш сме направили резервация в петзвезден хотел в Лондон по време на олимпиадата и започваме да стягаме раниците. Две бързосъхнещи блузи, кърпа за врата, крем за слънце, вафли, малко ракия и т.н. Все неща от първа необходимост.

В събота сутринта подминаваме Банско като малка гара и се насочваме към неговия регионален „враг” и конкурент Добринище. Оставяме колата до хижа „Гоце Делчев” и се мятаме на лифта до хижа „Безбог” (10 лв. двупосочен билет). Съоръжението е почти връстник на свободата (пуснато е през август 1989 г.) и ни изстрелва на около 2200 метра надморска височина.

Преходът оттам до Тевно езеро (тевно идва от „тъмно” на местен диалект) е 4 часа. Пътят ни минава покрай Попово езеро – най-голямото и най-дълбокото (29,5 м) в Пирин. Много са легендите за произхода на името му, но всички завършват с удавянето на един поп в езерото, а островчето е неговата изплувала калимавка.

По трасето до Попово езеро има толкова много хора, че планинарското правило да казваш на всеки „Добър ден!” придобива критични измерения.

На лявата Краледворска порта оставяме раниците и изкачваме връх Кралев двор (2680 м). За връх Каменица е малко късно, а и честно казано ни домързява.

Поглед от връх Кралев двор (2680 м). В дъното е Попово езеро.

Пристигаме в заслона, където хижарят ни посреща с шега: „Щом сте запазили 5 места, а идвате само четирима, ще плащате за 6 човека.” В кухнята мирише вкусно и виждаме стар познат. Бившият помощник-хижар от „Македония” (онзи, чийто глас е като на Джо Пеши) е готвач в „Тевно езеро”. Ето я горещата HR новина на туристическо лято 2011!

Вечерта започва кротко с шопска салата и напоителен разговор с двама холандци, които са за първи път в България и честно признават, че са много приятно изненадани. Малко по-късно купонът се развихря благодарение на смесената група от Крумовград и Враца.

Бялата фланелка (на другия ден разбрахме, че се казва Митко) се е качил на пейката и свири на гайда, а след това и на акордеон. Това е Гласът на България, дами и господа! Онова по телевизията е суета и комерс. Лъчезарният Митко прави уникално уан-мен-шоу, всички припяват познатите македонски и стари градки песни, а холандците гледат като отровени. Митко си има и възторжен помощник в лицето на Червената фланелка. Той няма музикални способности, но се е качил на „сцената” и постоянно бърше потта от челото на Митко и му прави вятър с шапка, за да се чувства плеймейкърът на купона по-комфортно.

Неделният ден започва с мекици, продължава с изкачване на връх Джангал (2730 м) и завършва с бърз ход, за да не изпуснем лифта, който по стар социалистически обичай работи до 16:30 часа. Дори и през лятото.

Когато Митко от Крумовград прави шоу, ограничението важи от 23 ч.

Документ от 1978 г. и муха от 2011-а.

Неофициалната маркировка с оранжеви точки от Тевно езеро към връх Джангал (в края на 80-те комунистите промениха тези звучни имена с политически коректни и Джангал на картите е Самодивски връх; за щастие хората използват старите имена)

Поглед от Джангалска порта към Валявишките езера.

Модерно изкуство на открито.

Снимки: В. Богданов

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Вела Пеева
08 септември 2011 | 19:50

В картата, която е издание на Картографията от 1986г. (не Пътеводител!) имената са си старите! В картата от 1995г. та до ден днешен (дори и Пътеводители) имена са сменени! Друг пример: повсемесната смяна на улици във всички градове, носещи име на партизани, дейци на соцстроя и т.н. Та дори и споровете около смяната на имената на Благоевград, Димитровград, Велинград. Тук няма да засегна паметниците, които бяха унищожени! Пълен срам! Ако нашата псевдодемокрация искаше по някакъв начин ПАМЕТЕН народ, то нямаше да допусне подобно нещо, па макар и за страници от нашата история, изпълнени с "тъмни" години!

Росен
27 август 2011 | 09:44

В пътеводителя на Пирин издание 1988 г. (писан е малко по-рано очевидно) имената вече са сменени. Много лесно се разпознават, даже и човек да не знае за смяната - ако за дадено име няма никаква легенда или информация, то е сменено. Някой е решил, че на България не и трябва памет и легенди... Та - безпаметницита са малко преди "т. нар." преход.

Вела Пеева
26 август 2011 | 22:46

С всичко казано за Тевното, за красотите на Пирин, за посрещането в заслона мога да се съглася, но имената на върховете не са сменили комунистите. Имената бяха сменени в началото на т.н. преход, с безсмислени имена като Сини връх (Синаница), Гранитен връх (Муратов), Газей (Войводски), Острец (Сиврия) и т.н., като всичко останало в държавата - имена на улици, премахването на паметници и какви ли не безумия! Само една безпаметна нация може да се манипулира и това правят с нас! От нас зависи дали ще го допуснем! Иначе на Тевното е РАЙ!!!

Чочко
24 август 2011 | 10:10

Приятно четиво ! И снимките си ги бива !

Бела Вода
23 август 2011 | 11:13

същата вечер и ние спахме до хижата в палатките :) и на сутринта качихме Джангал

ФзФ
23 август 2011 | 10:43

Поздрави от другия край на света. Приятно е да прочета такива хубави думи за Тевното. Последните "новини" дето бях чул са поне с 5 годишна давност и ставаше дума че хижаря нападал палатки опънали неправомерно в околността и биел хората. От прочетното тук, разбирам че вече има свестни хора да стопанисват. Хвала !

Васил
22 август 2011 | 20:59

Кака Валя готви и хока холандците да се събуват, щото за тях това е чужда практика и забравят. Иван е на "касата" и борави с парите.

Ерик Картман
22 август 2011 | 19:21

Охоо, Тевно Езеро, а? Как е Кака Валя и Иван, тази година не можахме да просветим и до заслона, не сме се виждали с тях :)

Стефо
22 август 2011 | 16:03

Изненадвате ме менове. Мислех, че само от маструбиране разбирате :) И аз бях там този уикенд. Жалко, че не ви познавам по физиономия, щях да ви черпя по една домашна ракия. А гайдаря наистина е страхотен, да го бяхте чули как свиреше в сепарето на Полежан...