True Detective 3 е най-лошият сезон в цялата поредица

Ако снощи си гледал наградите Оскар и смяташ, че всичко е било шокиращо, невъзможно, нереално, добре подредено, правилните филми са били номинирани и като цяло си огромен фен на филма "Черната пантера", както и на "Бохемска рапсодия", тогава наистина препоръчваме да пропуснеш този материал. Мда, от няколко години, сцената на Оскарите е просто поредната интригуваща бойна среда, в която се прокарват различни политически идеали. Самите награди вече се дистанцираха от изкуството и показват само, че обикновеният зрител няма място за там. Разбира се, сега очакваме в следващите редове да се появи човек, който много години да е изследвал и разглеждал изкуството на киното като качество. И преди да напишете "Аве нищо не разбирате от филми", припомнете ни един специален филм от наградите Оскар, включително и този на Лео, който бихте пуснали да гледате отново, защото искате да се докоснете до нещо истинско. "Титаник" е на колко години и пак печели зрителска аудитория, докато "Завръщане", "Ла-Ла Ленд" или другата джаз чудесия не са показани повече от един път. Нима ние не разбираме нещо или просто тези филми нямат никакъв шанс сред родната аудитория? И понеже приключихме с гледането на "True Detective 3", решихме да се произнесем като бай Иван на събора, относно качеството на този филм и разбиването на цялата филмотека. Трябва да заявим и нещо друго - Ник Пизолато не може да надскочи сянката си. Без да разказваме много от историята и да споделяме вълнуващите мигове, нека направим един бърз анализ на всичко до този момент и най-важното, Махършала Али (вече с 2 Оскар-а) не показва и най-малка причина за получаването им, което е доста тъжно. В следващите редове ще говорим за това явление, което беше добре опорочено, особено в 3-тата част:

1. Сценарият

Първият сезон имаше доста добре издържана история, която можеше да накара средностатистическия човек да седне пред екрана и да чака цяла седмица награждаващата неделя, в която ще излезе лентата. Освен поддържащо напрежение и доста изненади, сезонът се превърна в корона от тръни за всеки следващ епизод. Не трябва да забравяме, че разочароващият (по мнение на критиците) втори сезон нямаше чак толкова могъщи обрати, но често се налагаше да върнеш лентата обратно, за да видиш какво се случва. Практически, криминалната история на 2-я сезон можеше да спечели доста награди за отровената сивота, която се вихри. Какво да кажем за 3-ти сезон ли? Нека започнем с това, че Ник е имал всичкото време на света, за да повтори магията, която е направил в първия сезон. Цели 2 години слушахме как всичко ще се докосва много добре до тъмната страна на първата част, как щяхме да върнем добре познатия вкус на суровата реалност, заснета на голям екран. Ако трябва да бъдем честни, в момента точно 3-и сезон е и най-слаб. Ники, твърде много помпане и накрая издиша като спукан балон.

2. Главната роля

Не знаем какво е правил г-н Макконъхи, когато е снимал този сериал, но трябва да заявим, че неговата роля ще бъде пример в изиграването на подобни сериали и трябва да бъде. Водените монолози, влизането в обувките на една от най-странните птици, които може да си представите, както и различната философия, показват само част от талантите на Матю. Само си представете сцената, в която героят завървшва епизода с "Във всеки кошмар има по едно чудовище под леглото.". След това имаме Винс Вон, актьорът за всяка комедия с толкова тъмна страна за сериозни роли, че дизеловият скандал ще ти се стори леко пушене. Матю и Винс ще бъдат правилната роля за този сериал и ще успеят да оставят своя щрих във всяко едно отношение. От друга страна, г-н Махършала Али е много далеч от истината. Колко далеч? Ами можеше да играе дървото в Под Прикритие и щяхме да кажем на Ивайло Петров, че е истинско момче! Сериозно, не сме сигурни защо наградата Оскар трябва да позволява на актьор да съсипе един цял филм. Или сценарият не е добър, или Али просто няма данните, за да направи въпросното кино преживяне. Има някоя добра сцена, но за 8 епизода е чисто престъпление, че един път не го видяхме в правилната посока. Неговият персонаж трябва да е хладнокръвен и жесток убиец от Виетнам. Силвестър Сталоун на млади години щеше да свърши по-добра работа. 

3. Поддържащата роля

Започваме отново с г-н Уди Харлсън - актьор, който може да изиграе всичко. Той беше здравият катализатор на Матю в първия сезон и сякаш допълваше картината до чистото съвършенство. Колин Фарел беше актьорът, който партнираше на Винс Вон и двамата направиха доста добра симбиоза. Винс беше хладнокръвния кошмар, който заледява допълнително обстановката, а Фарел беше дивият чук, който се стоварваше безкомпромисно върху доброжелателите. И на финала имаме партньора на г-н Али - Стивън Уордс. Ако се чудите къде мирише кучето, той също има награда за Оскар. Започваме да си мислим, че статуетката може да се даде на абсолютно всеки, при това без особен зор, трябва само да се харесате на циничното жури и сте в играта. Уордс не само не знае какво точно играе, но сякаш и няма да виждате толкова много от него. Дори няма да се наложи да го помните като име, защото целият сериал ще остане толкова обичан, колкото и "Дързост и красота". Дори братските отношения между двамата не успяха да ни трогнат, но това е друга вълнуваща тема, която ще откриете сами в следващите кадри. 

4. Историята

Няма да разказваме много, защото не искаме да развалим удоволствието на хората, които още не са гледали сезоните. Все пак ще маркираме някои интригуващи ефекти. Първият сезон имаше доста откровения и огромно количество обрати. Не позволява да хванете изцяло посоката на филма и започнете ли да подозирате, че сте разгадали пъзела, Ник обръща палачинката в съвсем друга посока. Подобно изживяване беше и във втория сезон, но с тази разлика, че бяха приплетени твърде много съдби и точно това по някакъв начин започва да обърква и понякога досадно да претоварва цялата идея. Може би и точно това изяде хляба на 2-рата част. 3-тия сезон е доста проблемен. Причината е, че цялото събитие се развива толкова бавно, че реално губите интерес с всяка следваща секунда. Постоянно ще се опитвате да правите съпоставки с предните части и като цяло ще осъзнаете, че има повече погледи, отколкото в Twilight. В 3-я сезон ще видите как Ник е използвал цялата еко система от първия, но като цяло не може, а може и да не иска да надгради всичко това. Дори и предпоследната серия няма да ви позволи да се вълнувате за следващата. Представете си едно вкусно меню, но без подправките, които да го завършат. В сериал като този, това е жизнено важно. 

5. Ако още не си ги гледал

Правилната подредба тук ще бъде в обратна хронология. Така ще имаш възможност да видиш посредствената 3-та част, различната 2-ра част (или сезон 2), както и бриляния първи сезон. По този начин дори ще имаш повече интригуващи мигове и напрежение, а най-доброто винаги трябва да остане за десерт. Категорични сме, че това беше разочарование, при това по-голямо от втори сезон. Надяваме се, че следващия път ще поканят правилните актьори, ако изобщо HBO реши да инвестира за 4-и път в подобна лента, лично ние бихме отказали, особено след като всяко следващо творение трябва да седи върху плещите на първата част, която старее добре, но с времето ще се изтърка като пример. Кратката версия - не очаквай много от последните 2 сезона. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
11 март 2019 | 18:42