Вечната битка между селяни и граждани

Урбанистите отдавна са отчели високото ниво на расизъм в града. Присъствието на множество суб култури не остава без конфликти и е склонно към популяризация чрез медиите. Свободата даде правото на хората да бъдат различни и така се появиха феновете на футболни отбори, почитателите на политически сили и дори почетни членове на клубове като "Sin City". Въпреки наличието на много фракции, гражданинът има един заклет смъртен враг - селянинът. 

Не знаем дали си бил номиниран за тази почетна титла с не толкова синя кръв, но ние бяхме официално разжалвани в ранг на кръстовище вчера, защото по-голямата част от личните автомобили е с регистрация от роден град. Софийският трафик винаги е бил независим жив организъм, който не може да бъде поставен в норми. По тази причина откриваш хората, които минават на червено, отнемат предимство, не използват мигачи и смятат, че мистичните надписи "С", "СА" и "СО", са способни да ги предпазят дори от селяни. Уви, селянинът (в наше лице), не успя да се трогне от факта, че възрастен мъж реши да се престрои в лява лента, без да изпитва задължението от употреба на сигнализиращо устройство - мигач. След кратка размяна на културни ценности, разбрахме, че не сме част от градското население и понеже не сме проплакали в софийско родилно отделение е трябвало да хванем гегата, да хукнем след овцете и да доставяме пресни млечни продукти. Вярваме, че редовният читател е овладял иронията и знае, че подобна ситуация не би ни трогнала, но пък се замислихме и за останалите "селяни", защото не всички са толкова мили и възпитани, докато сме били с патките - бурната пернишка кръв щеше да остави работа за CSI екип и наследство от 32 зъба (без златните пломби) по тротоара, но това е друга тема. Решихме да покажем основните белези на столичния селянин и защо това отдавна не е толкова срамно. 

1. Селянинът с маниери

Не знаем дали това все още е на мода, но все пак се стараем да отворим една врата на жената пред нас, както и да отстъпим седалката в автобуса на гражданките. Въпреки, че тежката работа на полето оставя следа в гласните струни, ние се опитваме да говорим тихо и избягваме повишаването на тон, когато е възможно. В село сме свикнали да бъдем задружни и да поздравяваме хората, без да ги познаваме. Тази практика може да изненада обитателите на панелни кутийки и подозираме, че е била зачеркната, докато са хвърляли калпака и получава мечтаната титла гражданин на София, България, ЕС и вселената. Част от нас са и единствените провинциалисти в жилищната сграда, които все още отказват да опитомят идеята "Прозорецът, този голям кош за боклук" и не изхвърляме фасовете, торбичките и дори някои дамски подробности през него - козата на двора може да ги изяде! Срещат се и интересни влечения като засадени домати по терасата, но те са друга тема.

2. Чисти сметки, чисти селяни

Още от древността е ясно, че лирическият герой в селото е наивен и глупав (направо тъп). Тези черти обясняват и факта, че се налага да плащаш двойна такса за стълбище - дори и да живееш на първия етаж или да избягваш асансьора, защото не си влизал в такова дяволско изобретение. Страхът от тъмното се побеждава, след като гражданите свалят безценните осветителни тела от входа, за да ги експлоатират в собствените си домове. И накрая заплащаме месечния наем с основание "Захранване на сметка", за да може гражданинът Х да спести малко от данъци а.к.а. селски номера на градска почва. 

3. Културология

Тежката работа и безкрайната веселба във вечеринките е особен белег на обществото извън града. Нейната интеграция сред синята кръв може да се сметне като пълен провал, но дори и селянинът почива от 14 до 16 часа. Това правило може да се нарушава само от личност с благородническа титла и софийско жителство от времето на Хан Аспарух. Законът упълномощава благородниците да режат с флекс по всяко време на денонощието, както и да се радват на модерната фолк музика в дома, колата и на вилата. Парашутистите от село все още не са разбрали, че западната струнна музика в лицето на Pink Floyd, AC/DC и Whitesnake, са отживелица и белег на ниска култура, щото няма щракане с пръсти. По какво се различава гражданинът от селското общество? Гражданинът не събира натуралните торове на своето четириного, за да го използва за доматите на терасата. 

4. Връщаме ли се на село? 

Какво да ти казваме, дори и Бай Ганьо се завърна от Европа. Завръщането при добитъка, кокошките и домашната ракия, става все по-невъзможно. Старите селски къщи се превърнаха в много ценен и скъп имот за английски поданици и германски пенсионери - те не се срамуват от ниския статус в йерархията. Родното село стана като родното Черноморие - забранено е за българи. Тържествено се извиняваме за нахалството, присъствието и цървулите в трамвая. Съжаляваме, че сме дръзнали да бъдем част от този мегаполис, без да попитаме дали може. Няма да мечтаем за злобния поглед на баба с апартамент на бул. Витоша, оглеждайки късите панталони и голите кръстове на гимназистките. И няма по-достоен финал от този на Алеко Константинов:

"Недей презира този простичък, лукавичък, скъпичък нещастник, той е рожба на грубата среда, той е жертва на груби възпитатели; злото не се таи в него самия, а във влиянието на околната среда. Бай Ганьо е деятелен, разсъдлив, възприемчив — главно възприемчив! Постави го под влиянието на добър ръководител, и ти ще видиш какви подвиги е той в състояние да направи. Бай Ганьо е проявявал досега само животната си енергия, но в него се таи голям запас от потенциална духовна сила, която очаква само морален импулс, за да се превърне в жива сила..."

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Едно нещо не мога да разбера!
24 март 2015 | 20:57

Защо бе, "хора" от провинцията нагли, сте дошли да ви дразнят "простите" шопи?! Като сме толкова "гадни", "невъзпитани" и каквито сме там още в елементарните ви тикви дойдохте да ни "изЕдете" хляба? Защо, бабицата ви, не си развивате провинцията, създайте си бизнес, работни места, неща...., ама не щете - мама и тате цял живот са ви повтаряли "Внимавай с кой си лягаш, мама! Това ти е начин та да идеш НА София, да видиш МОЛ-ата, да се ожениш за софиянец, да не си седиш на село!", нали така?! Затова в Студентски град венерическите болести сигурно могат да се "хванат" от въздуха, защото на мама и тате "студьентитье" се плющят за каквото и да е и с който и да е - те ТРЯБВА да останат НА София-та. Проклинам денят, в който махнаха жителството! като скакалци ни налазиха неблагодарните СЕЛЯНДУРИ! Опоскват и унищожават като напаст! Не знаят, че трябва "дИЗодорантитье" се ползват след къпане, ама знаят думичките "ВИрсачье", "СинсЪти" и т.н. Мечтая си да пробваме, ако се изнесете от София как ще "затънем в мръсотиите си" и т.н. неща, които прочетух в коментарите дотук от "компетентните", "добре възпитани" и "културни" селяндури! Хайде, да ви няма! Нали ни бил мръсен и гаден градът? Нали не можете да ни гледате? Дразним ви и ви пречим...! Чупката тогава! Нещастници! А на "морските" ще кажа едно: Ако все още има някой и друг заблуден софиянец, който да ви идва на посраните плажове и презастроените села трябва да му целувате ръцете, защото не е далеч времето, когато ще "се радвате" само на бедни англичани и друга паплач, които ще ви повръщат по улиците (където са останали такива) и хотелите, ама бакшиш не дават.... ха-ха-ха. Ние, софиянците, не се къпем в лайна и почиваме на други морета! А на авторът на статията ще кажа, че културата на шофиране зависи само и единствено от домашното възпитание.... и да не започвам да разказвам за моите случки с "примерните" "шофЕри" с провинциални регистрационни номера, че тогава ще стане страшно! Хайде, пък дано наистина толкова да мразите София-та, че да се разкарате оттук веднъж завинаги!

limona
25 септември 2014 | 12:12

Много Уважаеми, дами и господа софиянци. Моля да ми кажете ако не са хората от провинцията да ви чистят улиците да ви оправят ВиК и да работят за тъка наречените ниски заплати вие ще има ли с к'во да се изкъпете и няма ли да сте заринати в собствената си смет (също диалектна селска дума). Как ще работите миризливи и насрани в големите си велики офиси бъркайки си в страхотните софийски носове вадейки златни сополи от там. О, пре-велики столичани!!!

Veskonti
23 септември 2014 | 17:00

Аз също съм потомствен Софиянец и си спомням с умиление и носталгия времето преди 1990 г.(падна жителството) когато в родния ми град нямаше километрични задръствания,нямаше хиляди,за мен неразбираеми диалекти слабо подобяващи БГ език,нямаше орди увълчили се пришълци от близко и далеч които със зъби и нокти драпат само и само да останат "НА" София и които се снимат пред НДК все едно са покорили Еверест та да пратят снимката на село,за да могат мама и татко да се хвалят цял месец.Нямаше ги всички тези индивиди които да подбиват трудовия пазар съгласявайки се да работят за паница леща.Чувам коментари,че града бил мръсен?!?Защо не беше мръсен преди да бъде удавен от навлеци? Най-нормалното нещо на света е да не пазиш това което не е твое. На село надали си мятате торбата боклук в двора,ама в София може защото така или иначе след 2 месеца отново ще смените мизерната квартира в която съществувате. И мога да изреждам още и още и още,няма свършване.Така,че мили Провинциалисти не ни се сърдете,че трудно ви понасяме,има защо !!!

Аз
22 септември 2014 | 16:32

Лошото е, че София стана най-пропадналото село в България.

666
08 септември 2014 | 11:55

tochkata kato viden sofienec e bil naeban ili preeban ot provinciqta i sega plache tuka. Kirlo, otiwai da zatvarqsh burkani w mazata

provincialniq
03 септември 2014 | 15:37

За това са виновни политиците като цяло. Аз живея в 1 от 4-те големи градове в България и всеки се стреми да отиде в тази София. Защо? Защото там се предлага по- добро признато образование, по големи заплати и има почти всичко което търсиш в БГ. Ето защо "хорицата" бягат в София, заради уж по големия стандарт. Малоумници отидите и си намери работа някъде Пловдив, Варна, Бургас или Русе. Пак няма да са зле. Особено крайморските градове. :P

provincialniq
03 септември 2014 | 15:36

За това са виновни политиците като цяло. Аз живея в 1 от 4-те големи градове в България и всеки се стреми да отиде в тази София. Защо? Защото там се предлага по- добро признато образование, по големи заплати и има почти всичко което търсиш в БГ. Ето защо "хорицата" бягат в София, заради уж по големия стандарт. Малоумници отидите и си намери работа някъде Пловдив, Варна, Бургас или Русе. Пак няма да са зле. Особено крайморските градове. :P

!
03 септември 2014 | 12:50

"Селянин" отдавна е категория, неподвластна на географския фактор. Или с други думи - нагледъл съм се на "неселяни", живеещи от поколения около жълтите павета, които обаче знаят наизуст всички актуални чалга хитове и трудно конструират сложно изречение, което да не включва "батенце" или вечната класика "копеУе". Чакай, даже като се замисля тези май са мнозинство! Шапка свалям на останалите, които наистина са много свестни хора. Така е и със "селяните от провинцията". Някои са си истински селяндури, но други са вдъхновение да запазиш вяра в човечеството.

03 септември 2014 | 09:25

Като правите всичко да се върти около София, ами стойте си там. Повтаряйте си колко сте велики и колко ви пречат обикновените хора, които може би също като вас имат семейства да хранят. Изгонете ги. Не сме ви умрели за мръсния, шумен и претъпкан град. Само, да не стане после, както всяко лято да се изсипете всичките "на морето" при "миекащите". А, че то там много хубаво било! За този случай има материал на тема "синдромът шоп на море". Ще се делим ли още на хора и по-малко хора, ще сеем ли омраза, вместо да се замислим и да оценим метафората и иронията в материала?

..
02 септември 2014 | 22:31

Данчо, селянин прост, като си платиш наема с основание захранване на сметка кой е виновен ти или наемодателя ??? Кой пише основанието на вносната бележка, прост селянин, толкова си прост, че за простотията си обвиняваш други хора ... Хващай гегата и да те нЕма.

..
02 септември 2014 | 22:05

Това ми беше последното влизане в селския сайт, като гледам аудиторията ви е 90% селяци(живеещи "НА" София), тъй че ще ви освободя от "шопското" си пристъствие и ще ви оставя да продължите със "забавните" си статии и коментари.

..
02 септември 2014 | 22:02

Ами селяни сте естествено... И то не само, защото на колите ви пише РА или нещо такова, от доста време пишете селски статии и селски преводи от други сайтове, но тази изби рибата. Всичко, което описвате го нямаше в София преди да се напълни с хора от кол и въже(ака селяци като вас), които пренаселиха София и я направиха това, което представлява днес. Като не ви харесваме софиянците идвайте изучавайте се и се разкарвайте, отивайте си на село да разхождате кравите.

Sadders
02 септември 2014 | 19:15

Големи сте граждани , големи интелектуалци , а никой не спомена , че селянин не е мястото от където излиза човек , а манталитета му ... Защото ако сравнявате София с някое село по население и по стопанска дейност , следва че и София е едно село сравнение с Ню Йорк примерно ... Замислете се "граждани" дали пък вие не сте повече "селяни" отколкото хората , които наричате така... Нищо лично , но тази статия е много пристрастна и плоска ...

СЕЛЯК
02 септември 2014 | 16:09

locodeatar Перник, Радомир, Кюстендил и др. ако са ти проблема евала глупако. Хиляди хора патуват всеки ден от тези места и се прибират пак там по-бързо отколкото ти стигаш с убития ти автомобил от Люлин 2 до Младост ае да го гнявиш :)

Тъжно...
02 септември 2014 | 13:42

Не стига, че се делим на партийни, мъже-жени, млади-стари, ами сега и на селяни-граждани... Ех, българи :) Как да ви обясня, че всички сме от един корен и затова трябва да се държим заедно?! А относно коментарите за детските градини и ниските заплати, за които са готови да работят т.нар. "селяни" в столицата - 1:1 написано с един текст в "Дейли мейл" относно имиграцията и социалната система в Англия. Защо мигрират хората? Замислете се - заради по-добър стандарт на живот! И докато ресурсите са съсредоточени в определени географски точки (било то Европа, Америка, столицата, провинцията...), натам ще вървят и хората. Айде, със здраве :)