Защо обичаме родната ракия

Добри новини за феновете на алкохола! Най-родният алкохол ще получи своята изява на фестивал, който ще се проведе през октомври. Не можем да чакаме до тогава, защото това е алкохол, в който всички българи са експерти. И сега е моментът, в който можем да кажем, че ако не обичаш ракия, възможно е да си осиновен. Защо обичаме толкова този алкохол? Прочети в следващите редове!

1. Родното производство е най-добро

Кой от нас не е имал дядо, който да го е водил на тайния казан? Почти всеки човек на село се занимава със създаването и откриването на ракия от 100-120 градуса. Чуват се слухове за разработката на 250-градусова ракия, но никой не е оцелял, за да разкаже как е на вкус! Ракията е истински тест за твоя черен разглезен дроб, който е свикнал само на уиски, а може би си вярва, че водката е много сериозен алкохол. Този алкохол има две лица: може да бъде контролиран процес, който да се предлага в магазина за консумация от всички, но може да бъде и истинско предизвикателство за най-добрите ценители на високите градуси.

2. Световно господство

Добре, знаем, че има майстори на вино, уиски и дори водка (Менделеев е защитил дипломна работа с нея), но ракията си остава най-сериозният алкохол. Защо? Сервирали сме го на германци, англичани, руснаци, украинци и всички, които смятат, че алкохолът поддържа тяхната страна жива. Един съвет от нас: никога не давай алкохол на азиатци (и най-вече ракия). Тези хора имат най-бавното изтрезняване, но пък правят шоу за всички. Не вярвай на съседите, които мислят, че правят истинска ракия. 

3. Традицията

Истинският българин има поне няколко бурета с различна реколта. Рецептите се предават от уста на ухо и това се случва в последните часове на всеки един от тях. Още по-интересното е, че твоят баща може да няма снимки с баща ти, но пази неговото производство като очите си. Алкохолът, като жените, отлежава и става по-добър. Все още не можем да разберем защо има песен за старото вино, а никой (освен "Черно Фередже") не е посветил песен на този чудотворен алкохол. 

4. Лечебен е 

Преди време, когато здравните осигуровки бяха мит, алкохолът лекуваше всички проблеми. Боли те зъб? Изпий една чашка. Боли те корем, изпий една бутилка. Боли те главата? Може би трябва да спреш да пиеш. И колкото и да не ти се вярва, алкохолът от този вид помагаше за всички болежки. Съществувал е, преди да бъде създаден и аспирина, а това означава, че трябва да му вярваме! 

5. За всеки сезон

Всяка страна има своя рецепта за преживяване на сезоните. При нас няма такива проблеми. Родният алкохол върви с абсолютно всичко, за което можеш да се сетиш. Целогодишно откриваш достатъчно зеленчуци и мезета, с които да гасиш пожара в себе си. А да не забравяме и разнообразието от видове, които не си опитал. Тя се прави от всичко. И да не забравяме, че е наша!

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Мартин Илиев
20 май 2015 | 16:14

Имате право , само такова нямам сили да откажа.( домашна разбира се ) ;)

sait
03 септември 2013 | 11:02

bojyrishte.ovo.bg

фото редактор
03 септември 2013 | 10:07

photo-edit.vpramatarov.eu - Сайтът Фото Редактор Ви предоставя възможност да редактирате вашите любими снимки, без да трябва да имате знания или умения по сложни програми като Photoshop, Corel Draw или GIMP!

Firestarter
03 септември 2013 | 00:54

Боли те зъб? Изпий една чашка. Боли те корем, изпий една бутилка. Боли те главата? Може би трябва да спреш да пиеш хахахахах,супер сте

LLC
02 септември 2013 | 22:23

CLASSIC