Виж ги преди да изчезнат!

Сайтът MSNTravel описва няколко световноизвестни туристически дестинации, които сме на път да съсипем.


Вавилон

 

 

 

Останките от този град-държава в древна Месопотамия все още могат да се видят в днешния Ал Халил (на 85 км от Багдад). Те обаче са съсипани, както от времето, така и от войната. През 2003 американците си навлякоха гнева на световната общественост, защото си построиха военна база (Камп Алфа) и площадка за кацане на хеликоптери на територията на руините на града. През 2006 те се извиниха за „неудобствата“, които са причинили с присъствието си в региона, но базата не бе закрита.


Гу Гонг – Забранения град

 

 

Това е най-големият дворцов комплекс в света. Простира се на площ от 72 хектара и е на около половин хилядолетие.

Гу Гонг е дом на китайските императори в периода от 1420 до 1923 година. В момента е музей. През 2000 г. дворецът за кратко си имаше и Starbucks, но кафенето затвори врати заради силен обществен натиск.


Little Green Street

 

 

Това е малка, но прочута уличка в Лондон. Единствената, запазила автентичната атмосфера на стара английска улица. Тухлените къщи на два етажа са строени някъде около 1780 година.


Улицата има дори свой сайт (littlegreenstreet.com), където живущите на нея обсъждат настоящите й проблеми. В момента те протестират срещу решението на властите в Лондон да отворят улицата за товарни автомобили.Остров Лорд Хоу, Австралия

 

 


Повече от половината животински видове, обитавали някога острова, вече са изчезнали. Островът е защитена зона, но остава проблемът със замърсяването на водите около него с петрол.


Резерватът Michoacán Monarch в Мексико

 

 


Създаден е, за да опази вид пеперуда. Това се мексиканските пеперуди монарх, които мигрират в район от 3 220 км между Канада и Мексико. Резерватът е туристическа атракция и е един от паметниците на световното културно наследство.


Тадж Махал

 

 


Между 2 и 4 милиона души посещават Тажд Махал всяка година. Индийската археологическа асоциация (ASI) иска затварянето на сградата (или поне на части от нея) за посетители, за да я запази от разрушение. Естествено, туристическата гилдия е твърдо против.


Островите Галапагос

 

 


Именно на тези острови Чарлз Дарвин прави своите изследвания, довели до написването на “Произход на видовете”.

През 60-те години на миналия век населението на архипелага варира между 1 000 и 2 000 души, а днес наброява 40 000 души. Замърсяването, увеличаването на населението и хилядите туристи застрашават деликатната екосистема на островите. Най-голямата заплаха е това, че новодошлите водят със себе си животни, чужди за тези земи, като котки, добитък, прасета. Завъдили са се и хлебарки, мама им мръсна!


От 2007 г. архипелагът е в списъка на застрашените зони на ЮНЕСКО.


Пирамидите в Гиза

 

 


Застрояването в близкия Кайро, замърсяването на въздуха и разширяването на канализационните мрежи са заплахи за Сфинкса и Хеопсовата пирамида (която между другото е единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят).Дворецът Версай

 

 


През декември 1999 снежните бури във Франция съсипаха градините на двореца и тяхното възстановяване излезе скъпо.

Французите много държат на Версайския дворец и често предприемат реставрационни проекти за милиони. През 2003-а започнаха седемгодишен план за реставрация на стойност 135 милиона евро!

 

Още по темата

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
nz
18 януари 2009 | 19:06

добре поне,че видях някои от тези забележителности:)макар,че не смятам,че скоро ще изчезнат,по-скоро ние ще изчезнем.

Мали
07 януари 2009 | 16:47

Жалко е, че се съсипват толкова ценни обекти и че изчезват с потресаваща бързина много животински и растителни видове. По отношение на предлаганите мерки за спасяването на уникалния Тадж Махал, туристическата гилдия била твърдо против! Типично! А да ги попитаме - като го няма вече Тадж Махал, какво ще правят без туристи? Хайде сега, за Галапагос - котките били виновни! Просто, почти 40-кратното увеличение на населението е проблемът, не маците. И както винаги, поне в това отношение - точка за французите!