Apple съществува благодарение на този човек

В една компания има три движещи звена - отделът, който се занимава с бизнеса, отделът, който създава и отделът, който успява да намери правилния подход между другите две звена. Това е било много ясно на Стийв Джобс, когато е предусещал, че бъдещето и компютрите ще поемат една съвсем нова посока. Нуждата от ментор обикновено се поема от бащата, но Джобс няма такъв до своето рамо и му се налага да поиска помощ от приятел. В обувките на същият се настанява Роналд Уейн, който е само на 41 години, работи в Атари и се запознава с един млад и много бурен мъж. Заедно двамата споделят всичко и Уейн е там, когато Джобс започва да губи контрол. Джобс го пита дали е време да започне бизнес със слот машини, Уейн го съветва да пропусне. Пътуването до Индия е подкрепено, стига наистина Джобс да има нужда от точно това.

И точно тук идва много важното участие на Уейн - да успее да укроти Возняк! Тримата се събират в дома на Роналд и започват сериозни разговори относно създаването на компания, която да произвежда машините. Возняк е необходим като човекът, който успява да изобрети първият Apple 1. Един такъв се продава на търг през 2015 година за скромните 365 000 долара. Стийв нямал толкова добра дипломация, за да успее да канализира гения на Воз в разработката на нещо подобно. След 45 минути, Роналд вече пише договора на пишеща машина IBM. Тримата подписват сделка в коята, Джобс и Возняк получават по 45%, а 10-те % се дават на Уейн. И само след 12 дена, Уейн се премахва от договора. Защо? Първата поръчка дошла от магазин наречен "Byte Shop".

Той бил известен с лошата си репутация за заплащането на поръчки. За изработката на 50-те поръчани компютъра, двамата бъдещи лидери имат нужда от 15 000 долара. Заемът бил единственото решение, но само Роналд имал къща, кола и банкова сметка и евентуалният провал можел да доведе до сериозни атаки от банката. И до днес мъжът няма никакви терзания за отписването от договора, но страда, че е продал своя оригинален такъв за скромната сума от 500 долара на колекционер. През 2011 година, същият договор се продава за 1.6 милиона долара. С други думи, Уейн никога не може да направи добра сделка.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!