Научи всичко, което искаш, докато спиш
Замисляли ли сте се колко полезен щеше да бъде мозъкът, ако наистина можеше да върши други по-специални дейности, докато спите. Според ново изследване на учените от списание Nature, мозъкът определено не спи. За доказване на този феномен, изследователите поставили сензори на 20 души и започнали да пускат така наречените бели звуци, като ги карали да ги идентифицират и да казват кога например са чули този звук. След това дошло време за сън. Изследователите наблюдавали жизнените показатели на своите респоденти и започнали да пускат звуци, когато били сигурни, че спят. Мозъкът продължавал да показва активност и в заспало състояние. 
 
Звуците често били познати, но сред тях нарочно били поставени и непознати нови. На сутринта започнали да си говорят за звуците, които били чути вчера в будно състояние, изненадата на учените дошла, когато се оказало, че респодентите са чули и запомнили някои от новите музикални попадения. Още по-странното е, че звуците в дълбокия сън били по-ясни и лесни за пресъздаване, отколкото тези в будно състояние. Очевидно е, че мозъкът все пак не спи, докато това се случва. Оказва се, че по време на REM съня всичко е било запаметено, ала в другия стадий нямало никаква памет. Все пак се смята, че този метод за научаване на информация не е особено полезен, защото може да влияе много сериозно върху подсъзнанието, ала осъзнавайки факта, че подобна информация наистина може да бъде запазена, мотивира учените да започнат да изследват по-сериозно този метод и евентуално да започнат да го прилагат в бъдеще. Бихме могли да го приложим и при студентите, ала е ясно, че те не спят, следователно нямаме никакви шансове.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!