Оцелелите от Холокоста продължават да живеят в мизерия

Историята е известна със запечатването на времеви интервали. Светът никога няма да забрави ужаса на Втората световна война, както и всички жертви на Холокоста. И до днес Аушвиц е една туристическа атракция, която показва извършваните зверства. Малцина успяват да напуснат ада на земята и след това да разкажат преживяното. И докато всички очакваме, че Израел ще направи нещо за оцелелите, както се случва често с ветерани и герои от войната, ситуацията е много по-различна.

Една благотворителна кухня в Ашкелон признава, че често помага на 13 от 45 000 оцелели Аушвиц. Вместо някаква компенсация от страната, някои хора продължават да живеят на ръба в мизерията на гетото. Изследване показва, че 40% от оцелелите в Израел не могат да живеят достойно старините си. 27% признават, че не могат да отопляват домовете си, а около 30% гладуват. През 2014 година, един от пет души трябвало да избира между лекарства и храна. Израел има драконови мерки за предоставянето на по-специални привилегии и една от тях е да бъде доказано, че въпросният гражданин наистина е бил в лагер.

Мисията е толкова невъзможна, че половината от оцелелите просто се примиряват и остават да живеят в мизерия. Освен бедността и мизерията, хората признават, че нямат семейства и най-близките им хора вече са починали, оставяйки ги сами в зловещата битка с посттравматичният стрес. Ето защо някои изследвания показват, че самоубийствата на възрастни хора са 3 пъти повече, отколкото в другите страни. Предполагаме, че не са провеждали подобно изследване в България. Тъжно е, когато целият свят съчувства на хората, които са преминали през толкова зловещо човешко изпитание, а собствената им страна отказва дори да им помогне.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!