Пицата е най-добрият работен мотиватор
Мотивацията на работното място е толкова голяма илюзия, колкото и чистият медицински картон на Серина Уилямс. Оказва се, че обитателите на офиса могат да бъдат разглеждани точно като лабораторните мишки в някои университет, а Дан Арейли (уважаван професор по психология) споделя едно много интересно наблюдение. Безплатната храна и най-вече пицата може да бъде изключителен мотиватор във всеки офис. За да докаже своето твърдение, мъжът направил изследване в завод на Intel в Израел. Той разделил служителите на три групи и казал, че ако приключат работа по-бързо, могат да получат следната награда в зависимост от групата, в която се намират:
 
1. Комплимент от началството
2. Ваучер за безплатна пица
3. Паричен бонус
 
На края на работния ден се оказало, че групата, която чакала горещата пица имала 6.9% повече произведени чипове. На второ място били хората, които очаквали комплимент от началството, а далеч на 3-то място били хората с парите, които вдигнали продуктивността си до 4.9%. В следващите дни се оказало, че парите не са били никакъв мотиватор, докато пицарите имали успех от 13.2%. На финала на работната седмица се оказало, че пицата и комплиментите могат да направят чудеса. 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!