Рязката промяна на чувството за хумор може да е симптом на деменция

Изключително рязката промяна на чувството на хумор, може да бъде симптом на фронттемпорална деменция, според учените от университета в Лондон. Те разпитали роднините на 48 пациента за най-ранните промени, които са забелязали и точно този белег преобладавал. Промяната на хумора започва няколко години, преди пациентите да бъдат диагностицирани с тази зловеща болест. 

Някои дори си спомнят неконтролируемият смях на трагични събития. Учените се фокусират върху този симптом и се стремят да открият закономерността между хумора и диагнозата. Фронттемпоралната дименция е една от най-редките, в тази зона на мозъка се засяга поведението на личността и много от тези хора показват ранни симптоми на забавени реакции, намаляването на социалната ангажираност и други. Странното е, че някои роднини забелязват промяната цели 9 години, преди да разберат, че близкият им човек има деменция.

Черният хумор е бил най-използван от пациентите и именно той ще се смята за притеснителен симптом. Контролната група в изследването, която отговаряла на възрастта на пациентите, преди да бъдат диагностицирани, не е имала никакво влечение към този вид хумор и сарказъм. Д-р Кларк обяснява на своите пациенти, че драстичната промяна може да е ранен симптом на заболяването и много често се препоръчва изследване, с което поне ще може да се намали вредата към околните. Докторът си спомня случай, когато пациент започнал да се смее неконтролируемо на съпругата си, когато тя успяла да се попари с гореща течност. Ако изведнъж започнете да се смеете на човешките трагедии, да четете всички расистки шеги и да се заливате от смях, тогава е възможно да имате деменция или просто да сте човек, който обича черния хумор.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!