Създателят на протезата е бил обущар

Преди 150 години производителят на обувки Джеймс Гилиган се среща с човек, който е изгубил своята ръка при инцидент с оръдие. Лекарите уверили жертвата, че няма какво да се направи, но Гилиган имал други планове. След няколко срещи, той предложил да направи изкуствена ръка на своя приятел безплатно и просто да постави всичко научено на изпитание. Английският обущар започнал да изработва изкуствената ръка и да тества нейната пластичност до момента, когато става ясно, че Гилиган поставя началото на изкуствените крайници.

Постиженията на човека са документирани в серия снимки, където инвалиди получават изкуствени крайници и имат по-високи шансове за нормален живот сред обществото. През 1866 година списание "The Lancet" описват крайниците като леки, издържливи и изключително здрави. Спорет музея в Чард, Гилиган е нагрявал и разтопявал кожата върху изгубения крайник, преди да започне да го стяга. До 1910 година, иноваторът връща мобилността на 15 000 пациента. Коженият крак, както мнозина са го наричали, бил изключително лесен за носене и практически не се нуждаел от поправка.

"The Lancet" споделят, че изглеждал достатъчно добре. Всеки човек трябвало да отиде на място, защото поставянето на протезата можело да доведе до редица усложнения, а и никога не е имало един и същи случай. Гилигам умира през 1924 година, но преди това описва цялата технология и обяснява, че нищо не е било толкова изключително, защото той просто използвал знанията си и принципа на поставяне и фиксиране. Самият той признава, че се е отказал от обувките, за да може да се отдаде на нещо по-полезно, а в този случай сме сигурни, че около 15 000 души са намерили заниманието му за много полезно.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!