Социология на тероризма

Феноменът "Ислямска държава" със сигурност не е останал незабелязан от никого. След серията атентати, мнозина социолози признаха, че все по-често млади хора напускат Европа и отиват в Сирия, за да се присъединят към своите "духовни братя". През февруари тази година, иракската армия имаше възможност да се изправи срещу тренираните бойци на ISIS в северното село Кудила. Битката е била изключително жестока, а противникът е бил добре въоръжен, добре трениран и готов на всичко, за да изпълни дълга си. Стратегията на терористите е ясна - те се борят до последно, съкращават дистанцията с врага и едва тогава се детонират. Иракската армия разполага с числено превъзходство от 6:1, но след цели два дни на окупация, армията се оттегля и отказва да даде повече жертви. Точно на това място пристига и Скот Атран, който се опитва да открие причината да съществува бойна единица като "Ислямска държава". Скот е възпитаник на Мичиганския университет и неговата единствена цел е да вникне в идеологията на хората, които живеят спокоен и уреден живот, докато не срещат тази организация. Още в началото на проучването си, мъжът признава, че тук идеологията е много по-оплетена и терористите най-често споделят идеология, която е близка до тази на морските пехотинци. Вярването, че всички взимат оръжието, защото след смъртта ще почукат на райските порти, за да се срещнат с лична армия от девственици, е повече от абсурдно. 

Изследователят се опитва да открие основните причини и фактори, които влияят смело върху колективните решения на хората, които предприемат мерки и рядко търсят своята собствена изгода. Скот смята, че подобни цели могат да бъдат обяснени и представени като свещени, само когато индивидуалният човек вярва, че е обграден от свои другари, които споделят същите идеи. През последните няколко години, работното място на Атран е фронтовата линия, а негови разработки остават всички интервюирани джихадисти, които разказват своята гледна точка и първопричина за личния си избор към насилието. Само фактът, че ученият може да провежда своите интервюта със спокойни хора е напълно достатъчен, за да се отхвърли вярването, че това са хора с промити мозъци. 

Вместо да твърди наложената теория, Скот започва да се запознава с младите хора, които предпочитат пушката и студените вечери пред нощния клуб, алкохола и жените. Хората, които търсят ISIS са известни с много слабите си познания за ислямския свят, култура и религия. Вместо да търсят мотивация и начин да се издигнат в йерархията, тези хора търсят социално значимо място за себе си. В повечето случаи имат нужда от цел, понякога имат и силна нужда от приятели. Контактът най-често се случва през социалните мрежи, където много млади хора търсят своя героичен акт за саможертва - нещо, което Холивуд показва вече няколко десетилетия. Схемата е елементарна - желаещите трябва да приемат всички ценности и идеали, които са предлагани, а след това да се бори за тях до последно. По този начин се формира една силна група с общи идеали, едно братство, където всички са фамилия и имат само една цел, да убиват или да умрат за другия. Системата очевидно работи, след като ООН споделя, че през 2015 година има около 30 000 души от 100 различни страни, които са се включили в битката и всички вярват само в едно "Светът трябва да се унищожи, за да бъде спасен.".

Благодарение на това изследване, Атран може да даде отговор и на друг въпрос - "Какво събужда волята на войниците да се борят?". Без значение дали това са терористи или официална армия, през годините мнозина предпочитат да затворят темата, заклеймявайки, че това са фактори, които не заслужават времето си за доказване. Каква точно може да е съпротивата от млади хора, които през по-голямата част от живота си са стояли пред компютъра или в кръчмата? По времето на битката в Кудила, ISIS контролират фронт с дължина от 3000 километра. Бойците показват впечатляваща сила, но със сигурност биха паднали от много добре организирана и модерна армия. Единственият въпрос е, колко точно ще струва тази пирова победа? Факт е, че военната техника днес изобщо не е евтина, но това ще е минималната цена, след като подобна атака би активирала всеки един патриот по света и би доставила милиони други опълченци на ISIS. 

Свещените апокалиптични ценности се разпръскват дълбоко в тялото на бойците за свобода. Ценностната система позволява на всеки нов член на ISIS да се бори изцяло за тях. И благодарение на тази манипулация, кюрдите са успели да победят здравия разум. И точно тук може да се забелязва слабата точка в запада. Онлайн проучване на 644 души в Испания показва, че едва 12% са готови да се жертват за демокрацията, дори и след като им е напомнено за ISIS и Al Queda. Благодарение на безкрайните дела по обвинение в корупция, повечето испанци остават разочаровани от демокрацията и нейните последователи. Подобна слабост към настоящия режим се наблюдава и в други европейски градове, а САЩ остава в ръцете на изследователите. Когато кюрдите са попитани дали ще последват групата си, ако се откаже от идеалите или ще останат, за да се борят за тях, всички предпочитат да запазят идеологията си, отколкото да избягат. Испанските патриоти са на точно обратния полюс - ще последват групата и ще забравят за демокрацията. 

Създаденият профил на мичиганския изследовател определено се доближава максимално до профила на някои от терористите в Париж. Мнозина бяха разкрити като хора на социални помощи, чието единствено забавление могат да бъдат наркотиците. Един от терористите можеше да се похвали само с един работен ден като електротехник и след това е прекарал близо 2 години на социални помощи в Белгия. Очевидно е имал интернет и като всеки 5 член на ISIS е попаднал там с употребата на социалните мрежи. Понеже семейните връзки са железни, много от доброволците пътуват със своите семейства, за да не се налага да се разделят. 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!