Учени успяха да изградят мускулната тъкан на сърцето

Учени направиха огромна стъпка към създаването на нови органи, използвайки стволови клетки. С новата технология, учените могат да възстановяват увредени чоешки сърца, използвайки клетки на пациента. Именно това може най-накрая да елиминира нужда от търсенето на подходящ донор, както и намаляването на риска от отхвърлянето на органа. Важното е, че чрез новата технология, сърцето може да получи ново покритие, под което може спокойно може да работи сърцето. Медицинският факултет в Харвард е използвал такива клетки върху 73 дарени сърца, върху които да се извърши този опит. Кожните клетки са били използвани за извличането на генетична информация и преобразуването им в стволови клетки.

Новополучените клетки са поставени върху сърцето, което предварително е било отхвърлено като годно за трансплантация (такова е било изискването на изследователите). След няколко дена, стволовите клетки започнали да изграждат мускулна тъкан. Новото сърце било поставено в биореактор, където да бъде тествано и да имитира състоянието на живо сърце. Новата тъкан се наслага върху по изтънелите клетки и дори реагирала на електростимулация. Учените от Харвард признават, че крайната им цел е да успеят да изградят цяло сърце, но на този етап са изключително щастливи, че изработената тъкан може да свърши много работа. 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
12 ноември 2019 | 09:59