По-богатите са по-щастливи

Времената на икономическия възход на Запада вече са в миналото. Но както показва едно актуално проучване - и с по-малко пари може да се живее щастливо. Учените са идентифицирали 7 условия, които поддържат задоволството.
За германците на първо място е доброто здравословно състояние - 91 процента го поставят в челото на списъка с предпоставки за щастлив живот. Но и икономическото положение съвсем не се подценява. Както посочва авторът на проучването - професор Майнхард Мигел - до 70-те години на миналия век е съществувала пряка връзка между растящото благосъстояние и задоволството. Но след достигането на определено икономическо равнище, това вече не важи: повечето пари не правят непременно човека по-щастлив.

И все пак: сред по-заможните има повече щастливци

Данните от направеното допитване сочат, че 38 процента от гражданите на Федералната република се определят като щастливи. 42 процента са убедени, че не биха били по-щастливи с повече пари от сега. Но - сред тези, които имат доходи от 2.000 евро нето и нагоре, щастливците са повече в сравнение с по-бедните.

Авторите на проучването са идентифицирали седем предпоставки, гарантиращи щастието. Загубите не би трябвало да настъпват внезапно и шокиращо - както в Гърция, а бавно и постепенно. Хората имат нужда от време за адаптация. Минималните равнища не бива да се преминават, в който план очакванията играят важна роля. Финансовата сигурност и стабилност би трябвало да останат гарантирани и на по-ниско равнище, а загубите да бъдат разпределяни справедливо между всички групи хора. Но социалното израстване трябва да остане възможно въпреки всичко.

Допитването потвърждава кои са факторите, правещи хората щастливи: здравето, семейството, партньорството, заниманията през свободното време. Като цяло става ясно, че по-щастливи са тези хора, които гледат по-малко телевизия, посещават по-често приятели и роднини, седят по-рядко пред компютъра, четат повече, повече се занимават с туризъм и пътешествия и излизат по-често на ресторант от останалите. Всичко това отговаря на достигнатия извод, че определеното икономическо ниво е важна основа за задоволството.

Щастието - в ръцете и на политиците

Във връзка с което учените отправят препоръки освен към хората - как да успеят с щастието си, и към политиците - за балансирана финансова политика без нарастване на задълженията, за защита на населението от материална несигурност, за гарантиране на висока заетост чрез откриването на нови работни места в сферите на здравеопазването и образованието.
 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!