Ако си влиятелен, кръшкаш!

Наскоро писахме, че уж полът имал голямо влияние за това дали ще изневерява човек и мъжете сме кръшкали повече! Обаче един екип от учени осъществил анонимно изследване в интернет сред 1561 възрастни, бонусът на онлайн изследванията е, че участниците е много по-вероятно да дават честни отговори. Изследователите открили, че опасността от изневери при хората на властови позиции е по-голяма, независимо от пола.

"Много изследвания в миналото установиха, че полът е най-силният признак за невярност, но нито едно от тези изследвания не вземаше под внимание влиятелните жени", съобщи ръководителят на изследването Йорис Ламерс. То било насочено към специалисти в различни сфери. Участниците в изследването били доста различни от гледна точка на нивото им на власт - 58% имали неръководни функции, 22% - ръководни функции, 14% били от средното ниво на управление, а 6% - на най-високи ръководни позиции.

Изследователите оценили властта на участниците, като ги помолили да укажат с кликване на мишката за колко влиятелни се смятат. Проф. Ламерс и екипът му измерили също и други фактори като доверие, дистанция и възприятието за риска, тъй като то е свързано с изневярата.

"Хората често смятат, че влиятелните мъже е по-вероятно да изневеряват, защото често им се случва да поемат рискове или заради разстоянията, които ги делят от партньорката им, тъй като много влиятелни хора често предприемат бизнес пътувания. Ние открихме, че между тези две неща няма много голяма връзка", отбелязва проф. Ламерс.

Според изследването съществуват две основни причини, поради които влиятелните хора изневеряват. Първо, защото има силна връзка между властта и доверието, а количеството доверие, което даден човек има, е най-силната връзка между властта и изневярата. Второ, учените открили, че при влиятелните хора полът не е от значение за желанието на участниците да изневеряват.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
tochica.com/r/1
30 април 2011 | 11:48

Тествайте се, страхотен онлайн IQ тест: iq.tochica.com

tochica.com/r/1
29 април 2011 | 13:50

Онлайн гледане на карти таро , картите на мадам ленорман и други само на gledane.tochica. com