Историята на най-древната професия - Част 2

Началото на всяка работна седмица трябва да е силно, което означава, че е препоръчително да погледнеш някои интересни исторически факти за най-древната професия - проституцията. Вече показахме част от жените, които са използвали телата си за почитане на божества, задоволяване на армии и покоряване на недостижими върхове, а всичко това се случвало срещу минимално заплащане, а за някои е било срещу никакво. Древните кариеристки се отдавали изцяло на работата си и знаели от какво имат нужда. Миналата седмица показахме част от тях, а тази седмица ще видиш още няколко.

Ганика

Запознай се с индийската версия на японската гейша. Ганика е жена, която се радва на особено внимание от по-заможните в обществото. Тяхното присъствие се смятало за голям късмет и водело до много щастие за мъжа, но само срещу определената цена. Тези жени нямали право да се женят и по тази причина не овдовяват - вдовиците нямат особена почит в Индия и се смятат за много лоши съпруги. В Индия има 9 ранга на проституцията и Ганика е най-висшата от тях.

Освен сексуалните услуги, тази жена трябва да знае поне още 64 изкуства, на които да е виртуоз. Повечето проститутки в Индия били домакини, които проституирали, за да докарват допълнителни доходи на мъжете си, а жените на върха се превръщали в светици и получавали олтари, на които да се прекланя техния господар. За тях се пишели поеми, приказки и песни, но също така можели да получат физически наказания, ако откажат услугите си на знатна личност. 

Зонах 

Това е проститутката, която може да се открие в "Танах"-а. Тази жена се различава от своите колежки с това, че не е отговорна за децата, които роди. Тя има само няколко закона, които да спазва и те не са толкова сложни. Ако Зонах има дъщеря, тя не трябва да проституира, ако дъщерята на духовник стане зонах, тогава трябва да се изгори до смърт. Духовниците нямали право да използват услугите на тези жени, но всички останали можели и дори се женили. 

Хетайра

Още една компаньонка за висшето общество на Атина. Проституцията била легална в Атина, но този период отдавна е минал. Хетайрите по-често били робини, които са изоставени като деца в големия град. Тези жени практикували професията си на затворени врати, нямали право да се женят за граждани, но можели да бъдат освободени от робството си. Техният статус никога не се променял, когато ставали свободни и тези, които се представяли за пълноправни гражданки са били изпращани много често в съда. Ако се окаже, че са лъжели, хетайрите ставали отново робини. Тези жени се славили с властта на своите господари и често печелили сърцата им, което правило освобождаването им напълно безсмислено. 

Тауайфс

Срещали се в Северна Индия през 18-20 век. Техните действия напомнят пряко за гейшите, но с тази разлика, че тези красавици имали много по-големи привилегии. Тауайфс можела да има няколко заможни почитатели от най-високия клас на обществото. Жената можела да прехвърля своето имущество на дъщеря си, както и професията си, а много от тези работнички живели по-охолно, отколкото можеш да си представиш. Жените, които идват от дълъг род, отдаден на тази професия, са имали и много по-висок ранг в обществото. Представителките не можели да се женят, но можели да бъдат във формална връзка до съпругата. Само съпругата можела да дава наследници, докато Тауайфс трябвало да бъде само красивата компаньонка, която е собственост на богаташите. 

Мут'а 

Това е временен договор за брак в Ислямския свят, където двамата партньори се разбират да останат заедно за определен период от време - нещо като срок на годност. В договора се описва всичко от отношенията до физическия контакт, който ще се упражнява. Тази идея помагала на младите да поживеят заедно и да видят дали могат да стъпят в пълен брак, а от друга страна не нарушават нито един закон. Договорът може да продължи и няколко часа, където след приключването му, жената получава определена сума за услугите си. Това била вратичка, която се използвала често в суровите закони на Исляма и младите можели да имат повече партньори, без да усещат вината 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
hodrchapovylnite
01 декември 2015 | 21:38

Мисля,че правилното име на проститутките от висша класа в Атина е хетера, не хетайра.