Световното в Катар може да бъде мит

Решението световното първенство по футбол през 2022 година да се проведе в Катар бе прието с голяма доза скептицизъм. В Катар няма (все още) подходящи стадиони, а и държавата не е сред тези, в които футболът е спорт с традиции. Изборът на Катар е може би най-скандалният избор на домакин в историята. Според американското издание Business Insider това първенство може да се превърне в пълен провал по няколко причини. Ето кои са те:

Около 4000 работници ще загинат при строежите на стадионите

Откакто Катар е спечелила домакинството, около 1 200 работници от Непал и Индия са загинали при трудови злополуки. Данните са на Международната конфедерация на профсъюзите ( International Trade Union Confederation). До 2022 година организацията очаква този брой да нарасне до 4 000.

Обвинения в подкупи

През 2012 година делегатът на ФИФА от Бразилия Рикардо Теиксера се оттегли от поста си, след като стана ясно, че 1 година след избора на Катар в сметката на 10-годишната му дъщеря са постъпили 3.4 млн. долара. Според британския вестник Telegraph най-вероятно плащането е направено от бившия президент на Барселона Сандро Росел. Друг висш служител във ФИФА е получил 2 млн. долара от катарска фирма след гласуване за Катар. Джак Уорнър е изключен от ФИФА и етичната комисия му забранява да членува в организацията до живот. В момента ФБР разследва плащане от 2 млн. долара към него от катарска фирма.

Катар използва робски труд за строеж на стадионите

В британския Guardian бе публикуван обширен материал за работниците на строежите в Катар. Това са най-често имигранти от Непал и Индия. Те работят за по-ниско от обещаното заплащане, в непосилна жега, живеят в мизерни лагери, а паспортите им обикновено се конфискуват до приключване на договора, така че да не могат да си тръгнат по-рано. Само от юни до август 2013 година на катарски строежи са загинали 44 работници от Непал!

През лятото температурите стигат до 45 градуса по Целзий

По време на кандидатурата на Катар държавата заяви, че първенство ще се проведе през лятото. Вече обаче на всички става ясно, че това няма как да се случи. ФИФА ще гласува следващата година вероятността първенството да се проведе през зимата. Цената на първенството ще бъде около 200 млрд. долара Това е пет пъти повече от сумата, която Русия похарчи за Олимпиадата в Сочи.

Голяма част от парите ще отидат за строеж на стадиони, макар че Катар ще построи само 8 стадиона (вместо предварително планираните 12).

Виж още тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
05 март 2020 | 19:53

Печели Пари Онлайн
23 април 2014 | 15:34

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 14 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g